İtalya'nın nükleer enerji sektöründe tekrar etkin olma yolunda önemli bir adım attığı belirtildi. Giorgia Meloni liderliğindeki İtalyan sağ koalisyon hükümeti, dışa bağımsızlık düzeyini artırmak ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla nükleer enerjiye geri dönmeyi öngören yasa tasarısını onayladı.
1986'daki Çernobil felaketi sonrasında nükleer enerjiden vazgeçen İtalya'nın nükleer enerjiye döneceğini ilk kez resmi olarak duyuran İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, yeni yasa tasarısının detayları hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Yeni yasa tasarısının İtalya'nın enerji üretimine yeni bir yaklaşım getireceğini belirten Fratin, bu hamlelerine küçük ve yeni nesil reaktörler odaklı bir strateji ile devam etmeyi planladıklarını söyledi.
Ayrıca kabine toplantısında, son dönemde artan enerji maliyetlerinin etkisini azaltmak amacıyla aileler ve işletmelere yönelik 3 milyar euroluk destek paketi de kabul edildi. Paketin yaklaşık 1.6 milyar euroluk kısmının ailelere, geri kalanının ise işletmelere yönelik olacağı belirtildi.
1963 ve 1990 yılları arasında nükleer enerji üretimi yaparak, Avrupa’nın en büyük nükleer enerji üreticilerinden biri olan İtalya, 1986 yılındaki Çernobil felaketinin ardından nükleer santrallerini kapatmıştı. Ülkede, nükleer enerji üretimini yasaklayan 2011 yılındaki halk oylaması sonucunda nükleer enerji üretimi yasağının devam etmesi kararı alınmıştı. Ancak yeni yasa tasarısı ile yasağın kalkması ve nükleer enerjiye geri dönülmesi gündeme geldi.
Bu gelişme İtalya’nın enerji güvenliği ve enerji ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılaması açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Yeni yasa tasarısının parlamentodan geçmesi ve hayata geçirilmesi için düzenleyici işlemlerin tamamlanmasının 12 ayı bulabileceği ifade edildi.